SpookBlog

Hoofdmenu

Drupal Modules


Modules zijn noodzakelijke uitbreidingen bij Drupal. Een beetje raar misschien maar Drupal is als je hem net hebt gestart zo kaal als het maar zijn kan. Nogal wiedes dat je er dan niet mee uit de voeten kan. Sommige modules zijn standaard zoals <Poll> (enquetes) en <Blog> (blogs voor meerdere gebruikers).
Ga naar de modules met: <Modules><Nieuwe module installeren>

Kijk nu even naar de zin <Modules en themas...>, je kan daar <Modules> aanklikken (dit is een link) en doe dit met de rechtermuisknop en <Open de link in een nieuwe Tab> in je browser.
Je krijgt nu de pagina <Download en extend>.
Ga nu zoeken naar de modules die je nodig hebt (hieronder staan de modules die je absoluut moet hebben om lekker te werken met Drupal).
Heb je een module gevonden, scroll naar onderen naar waar je het <tar.gz> of <zip> bestand kan downloaden. Je hoeft echter niet dit telkens naar je harde schijf te downloaden en uit te pakken. Maak gewoon een kopie van de link. Je doet dit weer met de rechtermuisknop en <Copy link location>.
Ga nu terug naar de tab in je browser waar je zojuist was toen je de module wilde gaan installeren. Er staat daar <Installeer van een URL>... je snapt hem nu al denk ik. Zet je cursor op het veld, rechtermuisknop, en klik <Paste> aan. Of gebruik <Ctrl><v> voor de URL direct te plakken.
Klik nu op de knop <Installeren> en je module wordt opgehaald en geïnstalleerd. VERGEET NIET IN HET SCHERM WAT NU KOMT OM DE MODULE OP <ENABLE> of <ACTIVEER MODULE> te zetten.
Je komt daarna weer terug in de lijst met modules. Scroll naar onderen om te kijken of je module is geïnstalleerd. Sommige modules zijn afhankelijk van andere modules. Dat staat ook prima aangegeven in het overzichtsscherm. Installeer alle benodigde modules, anders werkt het niet.

Installeer in ieder geval:

  • Chaos tool suite

  • Views

  • Custom Breadcrumbs

  • IMCE (eenvoudig bestandsbeheer op je server)

  • Pathauto (zorgt voor zoekmachinevriendelijke URLs)

  • Devel (voegt makkelijk dummy content toe bij ontwikkeling.

  • Backup and migrate (backup databases.... belangrijk)

  • CKEditor. Hier moet je een wat andere installatie voor volgen. Installeer de CKEditor-module zoals je andere modules installeert. Alleen bevat deze niet de Editor zelf! Vreemdsoortig maar ja, los het zo op: ga naar de website van CKEditor en download het juiste <zip> bestand naar je computer en pak het daar uit. Start nu het FTP-programma (zoals FileZilla) wat je eerder gebruikt hebt om je Drupal bestanden naar de server te kopiëren. Kopieer nu alle CKEditor bestanden naar de map <sites/all/modules/ckeditor>. Vanaf dat moment is de editor beschikbaar binnen Drupal. Deze editor is onmisbaar om tekst op te maken, bestanden in te voegen etc. Je zal het anders helemaal via html-codes moeten doen... zou ik niet doen, gemak dient de mens immers. Als je nu klikt op <Inhoud toevoegen> zie je de Editor als je een pagina aanmaakt.

  • CKEditor Link. Handig om links te maken naar je eigen paginas binnen de site. Ook hier zijn weer wat extra handelingen nodig. Als je de module hebt geïnstalleerd zou hij het moeten doen. Zoniet heb je misschien een oudere versie van Drupal: ga naar <Instellingen><CKEditor><Full HTML:bewerken><Editor Appereance><Support for CKEditor Link Module:aanvinken>. Sla vervolgens de wijzigen op, deze module is nu geactiveerd.
  • Nog geen reacties