SpookBlog

Hoofdmenu

Drupal InstallatieJe bent er misschien aan gewend dat je een bestandje download, even dubbelklikken, installeren en aan de slag. Dat kan je met Drupal volledig vergeten want Drupal werkt alleen met een server. Je zal dus eerst een server moet installeren of direct vanaf een server bij je hostingprovider moeten gaan werken met Drupal.

Wat is eigenlijk een server?
Maar laten wij eens eerst gaan kijken wat een server nu eigenlijk is, want je weet misschien net zoals ik in het begin niet eens wat dat is. Het klinkt misschien erg makkelijk maar je computer is gewoon een server! Je kan op jouw computer een website zetten, hem aan internet koppelen en vervolgens kan iedereen je website zien. Een server is eigenlijk niks meer dan een computer die ervoor zorgt dat je websites kan zien en bestanden kan downloaden. Internet bestaat eigenlijk gewoon uit aan elkaar gekoppelde servers. Als jij een webadres intypt in het adresbalk van je computer (en op Enter drukt, duh...) verzendt jouw browser op dat moment een verzoek naar een server die vervolgens die website naar jouw browser terugstuurt. Ook verzorgt die server de uitvoering van PHP code en benadering van SQL databases, want dat kan je browser niet. Het hele internet is dus een samenspel van jouw browser en de servers die jij benaderd.

Systeemvereisten
Je computer (of je webserver) moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Over de schijfruimte zou ik mij geen zorgen maken: een minimum installatie heeft maar 15Mb nodig. Maar reken rustig op gemiddeld 100Mb voor een beetje een website. Je server moet PHP en SQL kunnen uitvoeren. Klik hier voor alle informatie over systeemvereisten voor Drupal.

Drupal lokaal of op een externe server?
Dat is een goede vraag. Als je het eens wilt proberen zou ik gewoonweg beginnen met een gratis server waar je Drupal op kan installeren. Je kan dan later nog altijd een lokale server (een server op je computer) installeren. Dat bespaart je in het begin veel tijd, zeker als je van servers installeren nog geen kaas hebt gegeten (of wil eten). Op dit blog overigens staat genoeg over servers installeren: gebruik daarvoor even de zoekbalk en zoek op server.
Het is gewoonweg wel eenvoudiger om je Drupal websites op je eigen computer te ontwikkelen. Als je klaar bent kan je ze dan op een externe server zetten. Een groot voordeel is dat je dan sneller aan je websites kan werken, en dat het dus niet uitmaakt of je internet hebt. Bovendien is het sneller werken. Het loont daarnaast de moeite om deze keer eens niet het makkelijke pad te kiezen.

Wil je direct werken vanaf een gratis server schrijf je dan in bij Hostinger of Webfreehosting en zorg voor een webadres. Installeer daarnaast een SQL database.
Wil je direct werken vanaf je computer dan neem ik vanaf hier aan dat je een goed werkende server hebt en een lege SQL database hebt aangemaakt.

Ik ga er voor het gemak er maar even van uit dat je Drupal op een gratis server hebt geïnstalleerd. We gebruiken daarvoor het fictieve webadres www.mijndrupalwebsite.nl.

Drupal downloaden
Download Drupal vanaf hier naar je computer. Het is een ingepakt bestand. Pak dit bestand uit naar je harde schijf. Het zal terecht komen in de directory /drupal7.5.
Kopieer nu met een FTP programma al deze bestanden naar je server.

Drupal aan de praat krijgen
Start nu Drupal op met install.php. Je zou nu het startscherm voor de installatie moeten krijgen. Gebeurt dit niet dan is er iets mis met de server. De server heeft dan misschien niet de juist php-versie draaien.

Wordt vervolgt...

Nog geen reacties