SpookBlog

Hoofdmenu

Drupal Inleiding


Ik vergelijk Drupal wel eens met een modderige helling opklimmen: een hoop gespartel voordat je boven bent. Het is alsof je een zak met losse legostenen krijgt en een vliegtuig moet bouwen met tien verschillende handleidingen. Maar toch... op een bepaald moment valt het kwartje. Daarna lijkt alles ineens makkelijker te gaan en ontdek je de functionaliteit van Drupal. Toch blijf ik Drupal een eersteklas draak van een CMS vinden, het druist compleet tegen mijn computerfilosofie in: houd het simpel en zorg ervoor dat ook de niet-nerd er snel mee aan de slag kan.

De voordelen van Drupal
Wil je een 'echte' website beheren, een webwinkel of een blog maken? Dan heb je een zogenaamd 'Content Management System' nodig: een CMS. Er moeten gegevens worden opgeslagen, de veiligheid moet in de gaten worden gehouden enzovoort. Dan kom je er niet met HTML5 en CSS3. En zelfs al lukt je dat, dan is het beheer bijna dagwerk. Een CMS kan veel taken van je overnemen zodat je je meer kan richten op de inhoud van de website.

Drupal 8 of 7.5?
Drupal 7 zal nog worden ondersteund tot Drupal 9 uitkomt dus dat gaat nog wel een paar jaar duren. Drupal 8 is nog een beetje 'jong' dus rammelt hier en daar nog wel. Als je een simpele website gaat opzetten kun je kiezen voor versie 8, anders zou ik nu versie 7 nemen aangezien daar alle modules goed doorontwikkeld zijn. De handleidingen op deze pagina zijn gebaseerd op versie 7.5.

Dissidenten...
Een aantal ontwikkelaars was het niet eens met de weg die was ingeslagen met Drupal 8 en zijn verder gegaan met Backdrop. Dit is gebaseerd op de kern van Drupal 7 en wordt ook doorontwikkeld. Backdrop wil zich meer focussen op ontwikkelaars van websites in plaats van programmeurs.

Werken met Drupal
Je zult hier en daar flink moeten doorbijten om Drupal te doorgronden. Als je op de website van Drupal kijkt raak je misschien de fut al kwijt om er mee te beginnen. Maar het is echt een CMS wat je stapje voor stapje leert kennen, en neem er de tijd voor.

Goedbedoeld maar ongevraagd advies
Ik zou niet gelijk beginnen met een 'echte' website willen bouwen in Drupal. Bouw gewoon eens een maffe oefenwebsite, daar leer je van. Noteer wat je tegenkomt en maak een uittreksel. Leen een boek uit de bibliotheek. Studeer. Google je rot als je het niet weet. En geef niet te snel op.

Voordat je verder gaat met de installatie:
-je weet hoe je een ingepakt bestand (zip/tar) moet uitpakken op je harde schijf.
-Je bent bekend met een FTP programma om bestanden over te brengen van je harde schijf naar een server.
-je weet wat een directory is.Nog geen reacties