SpookBlog

Hoofdmenu

Drupal Themas bewerken

ReactiesHet standaardthema van Drupal is het thema Bartik. Je kan dit thema naar je eigen smaak aanpassen.
<Uiterlijk>. Je ziet nu een overzicht van de thema's die het uiterlijk bepalen van je website. Het standaardthema is Bartik.
<Instellingen>. Hier kan je alle instellingen van dit thema bewerken. In een voorbeeldweergave zie je direct de effecten van je keuzes.
<Bovenzijde kop en Onderzijde kop> Verlooptint aan de bovenkant van de webpagina.
<Weergave wisselen> Als je een afbeelding met een tekst wilt gebruiken kan je het vinkje weghalen bij <Naam van de website> en <Slogan van de website>.
<Gebruik het standaardlogo> Haal hier het vinkje weg, er verschijnt nu een vak met <Logo afbeeldingen uploaden>. Je kan hier zelf een logo kiezen (bijvoorbeeld een bestand wat op je computer staat).


Toegevoegd op 20 Dec 2016, 3:31 - Categorie: DRUPAL


Drupal Modules

Reacties

Modules zijn noodzakelijke uitbreidingen bij Drupal. Een beetje raar misschien maar Drupal is als je hem net hebt gestart zo kaal als het maar zijn kan. Nogal wiedes dat je er dan niet mee uit de voeten kan. Sommige modules zijn standaard zoals <Poll> (enquetes) en <Blog> (blogs voor meerdere gebruikers).
Ga naar de modules met: <Modules><Nieuwe module installeren>

Kijk nu even naar de zin <Modules en themas...>, je kan daar <Modules> aanklikken (dit is een link) en doe dit met de rechtermuisknop en <Open de link in een nieuwe Tab> in je browser.
Je krijgt nu de pagina <Download en extend>.
Ga nu zoeken naar de modules die je nodig hebt (hieronder staan de modules die je absoluut moet hebben om lekker te werken met Drupal).
Heb je een module gevonden, scroll naar onderen naar waar je het <tar.gz> of <zip> bestand kan downloaden. Je hoeft echter niet dit telkens naar je harde schijf te downloaden en uit te pakken. Maak gewoon een kopie van de link. Je doet dit weer met de rechtermuisknop en <Copy link location>.
Ga nu terug naar de tab in je browser waar je zojuist was toen je de module wilde gaan installeren. Er staat daar <Installeer van een URL>... je snapt hem nu al denk ik. Zet je cursor op het veld, rechtermuisknop, en klik <Paste> aan. Of gebruik <Ctrl><v> voor de URL direct te plakken.
Klik nu op de knop <Installeren> en je module wordt opgehaald en geïnstalleerd. VERGEET NIET IN HET SCHERM WAT NU KOMT OM DE MODULE OP <ENABLE> of <ACTIVEER MODULE> te zetten.
Je komt daarna weer terug in de lijst met modules. Scroll naar onderen om te kijken of je module is geïnstalleerd. Sommige modules zijn afhankelijk van andere modules. Dat staat ook prima aangegeven in het overzichtsscherm. Installeer alle benodigde modules, anders werkt het niet.

Installeer in ieder geval:

 • Chaos tool suite

 • Views

 • Custom Breadcrumbs

 • IMCE (eenvoudig bestandsbeheer op je server)

 • Pathauto (zorgt voor zoekmachinevriendelijke URLs)

 • Devel (voegt makkelijk dummy content toe bij ontwikkeling.

 • Backup and migrate (backup databases.... belangrijk)

 • CKEditor. Hier moet je een wat andere installatie voor volgen. Installeer de CKEditor-module zoals je andere modules installeert. Alleen bevat deze niet de Editor zelf! Vreemdsoortig maar ja, los het zo op: ga naar de website van CKEditor en download het juiste <zip> bestand naar je computer en pak het daar uit. Start nu het FTP-programma (zoals FileZilla) wat je eerder gebruikt hebt om je Drupal bestanden naar de server te kopiëren. Kopieer nu alle CKEditor bestanden naar de map <sites/all/modules/ckeditor>. Vanaf dat moment is de editor beschikbaar binnen Drupal. Deze editor is onmisbaar om tekst op te maken, bestanden in te voegen etc. Je zal het anders helemaal via html-codes moeten doen... zou ik niet doen, gemak dient de mens immers. Als je nu klikt op <Inhoud toevoegen> zie je de Editor als je een pagina aanmaakt.

 • CKEditor Link. Handig om links te maken naar je eigen paginas binnen de site. Ook hier zijn weer wat extra handelingen nodig. Als je de module hebt geïnstalleerd zou hij het moeten doen. Zoniet heb je misschien een oudere versie van Drupal: ga naar <Instellingen><CKEditor><Full HTML:bewerken><Editor Appereance><Support for CKEditor Link Module:aanvinken>. Sla vervolgens de wijzigen op, deze module is nu geactiveerd.


 • Toegevoegd op 16 Nov 2016, 6:42 - Categorie: DRUPAL


  Drupal Content

  Reacties


  De basis van een website is werken met 'inhoud' oftewel 'content'. Begin eerst eens met content aan te maken. Dit zal in het begin nog vrij simpel zijn maar kun je later nog opfleuren met fotos enzovoort.

  Content toevoegen: een simpele pagina
  <Inhoud toevoegen>
  <Eenvoudige pagina aanmaken>
  <Title>: Welkom op mijn website.
  <Body>: Schrijf hier eens een leuk tekstje over jezelf
  <full html>
  <Publicatie opties>: aangeraden op de voorpagina, vastgeplakt
  <Opslaan>.. en klaar, je eerste stuk content! Nu is dit voor een website nog niet veel soeps, maar daar kan je nu snel zelf verandering in brengen.

  Content veranderen op verwijderen
  Als je nu met je muiscursor over het blok tekst gaat verschijnt er rechts bovenin een radartje. Klik hierop en je kunt de tekst veranderen of verwijderen.

  Toegevoegd op 16 Nov 2016, 6:40 - Categorie: DRUPAL


  Drupal Installatie

  Reacties

  Je bent er misschien aan gewend dat je een bestandje download, even dubbelklikken, installeren en aan de slag. Dat kan je met Drupal volledig vergeten want Drupal werkt alleen met een server. Je zal dus eerst een server moet installeren of direct vanaf een server bij je hostingprovider moeten gaan werken met Drupal.

  Wat is eigenlijk een server?
  Maar laten wij eens eerst gaan kijken wat een server nu eigenlijk is, want je weet misschien net zoals ik in het begin niet eens wat dat is. Het klinkt misschien erg makkelijk maar je computer is gewoon een server! Je kan op jouw computer een website zetten, hem aan internet koppelen en vervolgens kan iedereen je website zien. Een server is eigenlijk niks meer dan een computer die ervoor zorgt dat je websites kan zien en bestanden kan downloaden. Internet bestaat eigenlijk gewoon uit aan elkaar gekoppelde servers. Als jij een webadres intypt in het adresbalk van je computer (en op Enter drukt, duh...) verzendt jouw browser op dat moment een verzoek naar een server die vervolgens die website naar jouw browser terugstuurt. Ook verzorgt die server de uitvoering van PHP code en benadering van SQL databases, want dat kan je browser niet. Het hele internet is dus een samenspel van jouw browser en de servers die jij benaderd.

  Systeemvereisten
  Je computer (of je webserver) moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Over de schijfruimte zou ik mij geen zorgen maken: een minimum installatie heeft maar 15Mb nodig. Maar reken rustig op gemiddeld 100Mb voor een beetje een website. Je server moet PHP en SQL kunnen uitvoeren. Klik hier voor alle informatie over systeemvereisten voor Drupal.

  Drupal lokaal of op een externe server?
  Dat is een goede vraag. Als je het eens wilt proberen zou ik gewoonweg beginnen met een gratis server waar je Drupal op kan installeren. Je kan dan later nog altijd een lokale server (een server op je computer) installeren. Dat bespaart je in het begin veel tijd, zeker als je van servers installeren nog geen kaas hebt gegeten (of wil eten). Op dit blog overigens staat genoeg over servers installeren: gebruik daarvoor even de zoekbalk en zoek op server.
  Het is gewoonweg wel eenvoudiger om je Drupal websites op je eigen computer te ontwikkelen. Als je klaar bent kan je ze dan op een externe server zetten. Een groot voordeel is dat je dan sneller aan je websites kan werken, en dat het dus niet uitmaakt of je internet hebt. Bovendien is het sneller werken. Het loont daarnaast de moeite om deze keer eens niet het makkelijke pad te kiezen.

  Wil je direct werken vanaf een gratis server schrijf je dan in bij Hostinger of Webfreehosting en zorg voor een webadres. Installeer daarnaast een SQL database.
  Wil je direct werken vanaf je computer dan neem ik vanaf hier aan dat je een goed werkende server hebt en een lege SQL database hebt aangemaakt.

  Ik ga er voor het gemak er maar even van uit dat je Drupal op een gratis server hebt geïnstalleerd. We gebruiken daarvoor het fictieve webadres www.mijndrupalwebsite.nl.

  Drupal downloaden
  Download Drupal vanaf hier naar je computer. Het is een ingepakt bestand. Pak dit bestand uit naar je harde schijf. Het zal terecht komen in de directory /drupal7.5.
  Kopieer nu met een FTP programma al deze bestanden naar je server.

  Drupal aan de praat krijgen
  Start nu Drupal op met install.php. Je zou nu het startscherm voor de installatie moeten krijgen. Gebeurt dit niet dan is er iets mis met de server. De server heeft dan misschien niet de juist php-versie draaien.

  Wordt vervolgt...  Toegevoegd op 17 Nov 2016, 17:07 - Categorie: DRUPAL


  Drupal Inleiding

  Reacties

  Ik vergelijk Drupal wel eens met een modderige helling opklimmen: een hoop gespartel voordat je boven bent. Het is alsof je een zak met losse legostenen krijgt en een vliegtuig moet bouwen met tien verschillende handleidingen. Maar toch... op een bepaald moment valt het kwartje. Daarna lijkt alles ineens makkelijker te gaan en ontdek je de functionaliteit van Drupal. Toch blijf ik Drupal een eersteklas draak van een CMS vinden, het druist compleet tegen mijn computerfilosofie in: houd het simpel en zorg ervoor dat ook de niet-nerd er snel mee aan de slag kan.

  De voordelen van Drupal
  Wil je een 'echte' website beheren, een webwinkel of een blog maken? Dan heb je een zogenaamd 'Content Management System' nodig: een CMS. Er moeten gegevens worden opgeslagen, de veiligheid moet in de gaten worden gehouden enzovoort. Dan kom je er niet met HTML5 en CSS3. En zelfs al lukt je dat, dan is het beheer bijna dagwerk. Een CMS kan veel taken van je overnemen zodat je je meer kan richten op de inhoud van de website.

  Drupal 8 of 7.5?
  Drupal 7 zal nog worden ondersteund tot Drupal 9 uitkomt dus dat gaat nog wel een paar jaar duren. Drupal 8 is nog een beetje 'jong' dus rammelt hier en daar nog wel. Als je een simpele website gaat opzetten kun je kiezen voor versie 8, anders zou ik nu versie 7 nemen aangezien daar alle modules goed doorontwikkeld zijn. De handleidingen op deze pagina zijn gebaseerd op versie 7.5.

  Dissidenten...
  Een aantal ontwikkelaars was het niet eens met de weg die was ingeslagen met Drupal 8 en zijn verder gegaan met Backdrop. Dit is gebaseerd op de kern van Drupal 7 en wordt ook doorontwikkeld. Backdrop wil zich meer focussen op ontwikkelaars van websites in plaats van programmeurs.

  Werken met Drupal
  Je zult hier en daar flink moeten doorbijten om Drupal te doorgronden. Als je op de website van Drupal kijkt raak je misschien de fut al kwijt om er mee te beginnen. Maar het is echt een CMS wat je stapje voor stapje leert kennen, en neem er de tijd voor.

  Goedbedoeld maar ongevraagd advies
  Ik zou niet gelijk beginnen met een 'echte' website willen bouwen in Drupal. Bouw gewoon eens een maffe oefenwebsite, daar leer je van. Noteer wat je tegenkomt en maak een uittreksel. Leen een boek uit de bibliotheek. Studeer. Google je rot als je het niet weet. En geef niet te snel op.

  Voordat je verder gaat met de installatie:
  -je weet hoe je een ingepakt bestand (zip/tar) moet uitpakken op je harde schijf.
  -Je bent bekend met een FTP programma om bestanden over te brengen van je harde schijf naar een server.
  -je weet wat een directory is.

  Toegevoegd op 4 Nov 2016, 8:34 - Categorie: DRUPAL


  Pagina's: [1]