SpookBlog

Hoofdmenu

DBFree website maken

Reacties


Aan dit artikel wordt gewerkt.

Bij elke versie van DBFree zit standaard een website ingebouwd de zogenaamde COMPANION SITE. Deze website staat standaard in de directory c:\maxsis\dbfreev41\web.Toegevoegd op 3 Mar 2017, 4:28 - Categorie: DBFREE


DBFree Installatie en updates

Reacties


Windows Installatie
DBFree is van origine een Windows programma en installeren is zeer makkelijk.
Download de laatste versie naar je computer vanaf de website. Even dubbelklikken en de installatie gaat vanzelf. Er komen wat links op de bureaublad zodat je makkelijk kan starten.
 • Vergeet niet voordat je start het programma first time setup uit te voeren. Dit staat ook op je bureaublad.

 • De laatste versie is geschikt voor Windows 10, maar DBFree werkt bij lagere Windows versies ook als een speer.

 • DBFree heeft zijn eigen server om je websites uit te voeren, je hoeft dus nergens een account te openen of zo.

 • En klaar. Meer hoef je niet te doen. Je kan nu leren applicaties te gaan ontwikkelen!


 • Linux Installatie
  DBFree zou het moeten doen onder Wine bij Linux. Dit is de Windows Program Loader van Linux. Je zal dus eerst Wine moeten installeren voordat je aan de slag kunt.
 • Ik heb de beste ervaringen op dit moment met DBFree installatie onder 4mLinux. Wine installeren is hier zo gebeurt het werkt allemaal prima. De installatie onder ander Linux-distributies rammelt aan alle kanten en beveel ik je niet aan. Je kan je tijd beter gebruiken.

 • Een goede mogelijkheid is om een extra Windows partitie aan te maken op je harde schijf en daar een oude Windows op te zetten. Gebruik deze Windows dan alleen voor het ontwikkelen van DBFree software. Scan regelmatig deze partitie vanuit Linux op virussen. In 4mLinux zit een geweldige virusscanner ingebouwd (ClamAv).

 • Gebruik hier dan geen Internet Explorer maar installeer Pale Moon of Firefox als browser, deze zijn veiliger.

 • Je kan ook in Virtualbox een Windows versie installeren. Let dan wel op of je genoeg intern geheugen beschikbaar heb. 100% garantie heb je overigens niet dat DBFree werkt in Virtualbox overigens.

 • Je hebt om applicaties te ontwikkelen niet het DBFree Control center nodig, wat alleen onder Windows werkt. Het is eigenlijk alleen nodig om de Civet Server aan de praat te krijgen met Wine.

  Locatie van bestanden en directories van DBFree
  Neem eens een kijkje op je harde schijf hoe de structuur van DBFree in elkaar steekt:
 • c:\maxsis\dbfree: Hierin is DBFree ge├»nstalleerd.

 • c:\maxsis\dbfree\db (DB Root): Alle databases met je data bevinden zich in deze directory.

 • c:\maxsis\dbfree\web (Web Root): Alle websitebestanden.

 • c:\maxsis\dbfree\web\apps (App Box): Hier bevinden zich alle uitwisselbare applicaties die je gebruikt in je website. Alle applicaties die je hier plaatst zullen gelijk beschikbaar zijn in je website zonder ingewikkelde codering. Klink ongelofelijk maar waar.

 • c:\maxsis\dbfree\lib: De locatie van de gebruikte DBFree Library. Wat een Library is wordt hieronder besproken.


 • DBFree Libraries
  DBFree bestaat eigenlijk uit een aantal libraries met de extensies .lib of .max. Om een library te gebruiken in je webpagina plaats je de volgende code onder !DOCTYPE:

  library := mspconfigvar("LIBDIR")+"\free.lib"
  set maxlib to &library


  DBFree Updates
  Je kan via de website van DBFree een tweetal zaken updaten: de Libraries en het Control Center.
 • Er zijn regelmatig updates en natuurlijk moet je altijd de laatste library gebruiken. Updaten is gemakkelijk, je download de laatste library van de website en plaatst hem in de \lib directory.

 • Soms zijn er ook updates voor het Control Center in c:\maxsis\dbfreev41\gui. Je kan het nieuwe Control Center downloaden van de website en in deze directory plaatsen.

 • DBFree starten
  Bij de installatie is er een DBFree icoontje bijgekomen op je Bureaublad. Voordat je echter start moet je eerst een poort van je firewall openzetten. Hier is een batchfile voor aanwezig op je Bureaublad. Klikken en klaar.
  Je kunt nu het DBFree Control Center starten door op het DBFree icoontje te klikken.

  Toegevoegd op 17 Jun 2017, 8:38 - Categorie: DBFREE


  DBFree Inleiding

  Reacties
  Hoe maak je een webapplicatie?
  Oftewel hoe schrijf je software die je 'op internet kan zetten'? Het eerste wat mij invalt is Drupal, aangezien dit het zwitserse zakmes is voor allerhande software. Aan de de andere kant is Drupal nogal ingewikkeld en leer je het niet zo snel. Als je dus aan het einde van de maand een compleet klantensysteem klaar moet hebben zit je in de problemen.

  dBase III+ en Clipper 5.01
  In de prehistorie heb ik veel geprogrammeerd in Clipper 5.01. Een krachtige, veelzijdige taal waar je gespierde database-applicaties mee kon maken. Met Clipper kan je hoofdzakelijk 16bit DOS applicaties produceren. Je kan het overigens onder DosBox nog prima gebruiken. Momenteel is de taal bekend als xBase. Via Wikpedia over Clipper merkte ik dat de taal nog steeds staat als een huis en nog steeds wordt gebruikt door programmeurs. Leuk, maar het blijkt dat bij veel projecten niemand de moeite heeft genomen een stap voor stap handleiding te schrijven. En ik vind juist dat ook een niet-nerd er snel mee aan de slag moet kunnen.

  Ik licht de belangrijkste projecten hier even toe:
 • Harbour
  Dit zou eigenlijk de eerste keuze moeten zijn voor elke old school Clipper programmeur aangezien het hier een compiler betreft. Ik heb vele uren gespendeerd om dit aan de praat te krijgen en ik snap er nog steeds niks van.

 • Flagship
  Een compiler. Er is hier een testversie die je kan downloaden en voor de volledige versie moet je betalen. Een goede handleiding is hier ook nergens te bekennen.

 • HMG GUI for Harbour
  Ben je net zoals ik een 'Clipper Dinosaur'? Dan zal dit prachtige project je zeker aanspreken. Fantastisch gedocumenteerd en gebaseerd op de Harbour Compiler. Werkt alleen onder Windows.

 • DBFree
  Uitzonderlijk goed gedocumenteerd en hier kan je aan de slag met 'web-based' software.


 • DBFree: wat is het?

  Het mooie is dat bij DBFree je kennis van Clipper goed kan gebruiken. DBFree maakt er namelijk webpagina's van waarmee je websites en dus krachtige online applicaties kan maken.
  DBFree werkt met Windows 10 maar kan ook draaien op zelfs Windows XP. DBFree werkt ook via een Windows Emulator zoals Wine onder Linux met wat gesleutel.


  De documentatie is zeer uitgebreid en er is zelfs een boek beschikbaar in pdf formaat wat je kan downloaden vanaf de website. Gun jezelf wel de tijd om het te leren kennen, want het zit allemaal anders in elkaar dan de oude Clipper omgeving waar wij ons zo in thuis voelden. Maar ook dat hebben we ergens geleerd, dus dat moet je niet tegenhouden.
  DBfree is lichtgewicht (15Mb), makkelijk te installeren en gratis, dus neem een een kijkje op de website.

  Toegevoegd op 21 Feb 2017, 8:32 - Categorie: DBFREE


  Pagina's: [1]